JAVNA RASPRAVA: "ODRŽIVO UPRAVLJANJE BAŠTINOM: MEKI PRISTUP UTVRDO SKUHANOJ PROŠLOSTI"

  Najave

Četvrta javna rasprava u sklopu projekta 'Znanjem do Zvijezde' usmjerena na temu 'Održivo upravljanje baštinom: meki pristup utvrdo skuhanoj prošlosti' održat će se u četvrtak, 03. listopada 2019. godine u 18 sati u prostorima Knjižnice za mlade Karlovac (Banjavčićeva 8), te je otvorena za javnost.

Gostujući predavač bit će doc.dr.sc. Jadran Kale, dipl. etnol., profesor na Odjelu za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru (kolegiji na preddiplomskom studiju: Kulturni krajolik; Nošnja i kulturna odijevanja; kolegij na diplomskom studiju: Etnološki aspekti upravljanja baštinom), te voditelj Etnografskog odjela Muzeja Grada Šibenika. U sklopu ove javne rasprave na temu održivog upravljanja baštinom doc.dr.sc. Jadran Kale održat će predavanje 'Održivo upravljanje baštinom: meki pristup utvrdo skuhanoj prošlosti', nakon čega će uslijediti moderirana rasprava otvorena pitanjima i doprinosima iz publike.

U današnjem redefiniranju Europe Hrvatska se našla u zoni raznih brzina razvoja gdje je nenadanu vrijednost ponijela baština - kako kulturna, tako i prirodna. Pred rokovima inih natječaja kustosi i konzervatori gotovo da su u lovnoj sezoni baštine, kad se pogledi upiru u prošlost i ispisuju projektni prijedlozi u rasponu od ingenioznih do dubioznih. Hoće li domaći živalj imati ulogu Indijanaca koji u rezervatima plešu svoje slikovite tribalne plesove? Što je sve baština, kako za njih tako i za njihove posjetitelje i konzumente baštine? Tko na tržištu kreativnih industrija upravlja baštinom? Je li takva industrija održiva?

Krećući putem ovakve rasprave, izvrstan put u "Znanju do Zvijezde" nude upravo tvrđave. Rijetko koja vrsta građevina toliko odgovara foto-robotu strukture kakva nije bila mišljena za turiste. No, u naletu industrije doživljaja šaptom su pala i najveća svetišta, katakombe ili nedostupni tereni, pa i pred tvrđavama vrijedi otvoriti oči i vidjeti što smo im u našem dobu natovarili na leđa. Je li u takvom opterećivanju teži kilogram perja ili kilogram tvrđavnog kamenja?

Predavanje barata općim znanjima o baštini, prikladno je široj zainteresiranoj publici kao i civilnim aktivistima, asociranim stručnjacima i profesionalcima. Trajanje predavanja pred kratku radioničku aktualizaciju: sat vremena.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ovaj projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost KA-MATRIX – Udruge za društveni razvoj. Stajališta izražena u ovoj objavi isključiva su odgovornost KA-MATRIX – Udruge za društveni razvoj i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Ova objava je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., iz Europskog socijalnog fonda.