ŠETNJA ZVIJEZDOM: "GRAD PARKOVA", "MODA HODA ZVIJEZDOM" I "ZDRAVLJEM DO ZVIJEZDE"

  Aktivnosti

U ponedjeljak 17. prosinca 2018. godine, studenti su održali prvi krug "Šetnji Zvijezdom", na programu su bile tematske šetnje pod nazivom "Grad parkova", "Moda hoda Zvijezdom" i "Zdravljem do Zvijezde". Studenti su se prvi puta našli u ulozi tursitičkih vodiča, te su okupljene građane proveli na kratku i poučnu šetnju povijesnom jezgrom Karlovca  "Zvijezdom". O čemu su govorili u pojedinoj priči možete pročitati u nastavku. 

 

“Šetnja Zvijezdom: Grad parkova”

Vodiči: Ivana Kocijan, Kristijan Margetić, Katarina Plauš, Hanna Širić, Ema Tomas

Grad parkova krije mnoge tajne - priču o Crnoj Kati uz drvorede kestena, tajni dubovački tunel uz Promenadu, priče o Rusima na putu do Korane, te legendarne utakmice u "Košarkaškom šancu". Neke od ovih priča su zaboravljene, a neke se i danas pričaju i živi su dio nas. Pridružite nam se rekreirati se i oživjeti karlovačke parkove, a između četiri oka i s novim pogledom otkrivati na pola zaboravljene legende na šetnicama. Pozivamo osobito one pričljive, energične i izdržljive umirovljenike da nam se pridruže – jer želimo čuti i Vaše priče i iskustva i Vaš doživljaj Grada parkova!

 

“Šetnja Zvijezdom: Moda hoda kroz Zvijezdu"

Vodiči: Katarina Balukčić, Ana-Marija Abrlić, Helena Fundurulić, Nikolina Hodak, Marina Kontent

U ovu šetnju pozivamo studente i mlade da obuku vojnu odoru ili nošnju, krinoline ili frak, odijelo ili "kostimić", ili čak trapezice i zavire s nama u svijet mode i odijevanja u Karlovcu u 19. i 20.stoljeću. S polazištem na trgu J.J. Strossmayera, vodimo Vas kroz prošlost najbitnijeg dijela svakodnevice, uz razgovor o obrtnicima, dućanima, trgovcima i karlovačkim tvornicama odjeće. Ako Vas zanima kakvi su bili običaji i navike odijevanja, kakva je bila karlovačka moda i gdje se u gradu mogla vidjeti narodna nošnja, i je li se nekad bolje oblačilo - pridružite se ovoj pokretnoj reviji, osjetite materijale prošlosti i dajte nam da Vam uzmemo mjeru. U ovoj kolekciji: narodna nošnja; fotografski portreti Karlovčanki u odjeći po zagrebačkoj i bečkoj modi; "hausklajd" jedne domaćice-krojačice; krojački araci iz KA-MODA.

 

“Šetnja Zvijezdom: Zdravljem do Zvijezde”

Vodiči: Patricia Marijanović, Klara Medenec, Benjamin Kolar, Mateja Rakocija, Vlatka Rožanković

S motom "Jedna šetnja na dan tjera doktora iz kuće van", naša skupina provest će vas kroz povijest Zvijezde kao središta karlovačkog zdravlja. Šetnjom karlovačkom Zvijezdom u trajanju od 45 minuta ispričat ćemo Vam priče o pošastima i bolestima na karlovačkim ulicama i kako su se suzbijale kroz povijest. Spustit ćemo se u šančeve da saznamo kako su parkovi učinkovit lijek protiv malarije, potražiti početak hrvatske farmaceutske industrije, sagledati kamene zaštitnike i gredice ljekovitog bilja, mjesta gdje je vojska liječila i karlovačke “toplice”. Prisjetite se skupa s nama kako su se liječili naši stari, podijelite s nama Vaše metode liječenja i saznajte nešto novo! Dobrodošli su svi ali posebno zrelo stanovništvo grada Karlovca, koji su se i rodili u Vojnoj bolnici. U slučaju nove epidemije kuge, ne brinite: nosimo liječničke maske i mužar i konzultirali smo Vašeg liječnika i ljekarnika.

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ovaj projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost KA-MATRIX – Udruge za društveni razvoj. Stajališta izražena u ovoj objavi isključiva su odgovornost KA-MATRIX – Udruge za društveni razvoj i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Ova objava je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., iz Europskog socijalnog fonda.